NGARAN-NGARAN KADAHARAN
HAS SUNDA
1. COMRO
COMRO
Bahan utamana nyaeta sampeu jeung oncom
Cara ngolahna: sampeu meunang marud jeung ngabungbuan diemple-emple, tuluy diasupan oncom,
dijieum buled atawa lonjong, tuluy digoreng make minyak.
2. MISRO
MISRO
Bahan utamana nyaeta sampeu jeung gula beureum
Cara ngolahna: sampeu meunang marud jeung ngabungbuan diemple-emple, tuluy diasupan gula
beureum, dijieun buled atawa lonjong, tuluy digoreng make minyak.
3. AWUG
Bahan utamana nyaeta tipung beas, kalapa nu diparut jeung gula beureum.
Cara ngolahna: tipung beas diolah satengah asak, terus diseupan 15 menit. Dadarkeun dina wadah
ameh tiis. Campurkeun cai, asupkeun kalapa parud satengahna tuluy diaduk. Siapkeun aseupan,
asupkeun adonan tipung beas selang sekar jeung gula beureum. tuluy seupankeun nepi awugna
ngahiji.
4. BACANG
BACANG
Bahan utamana nyaeta beas, daging hayam/daging sapi, daun awi
Cara ngolahna: beas diarih nepi ka jadi sangu, siapkeun daun awi paranti wadah bacang, tuluy sangu
diasupkeun ka daun awi diasupan eusian daging hayam/daging sapi nu geus dibungbuan, tuluy
dibengkeut seupan deui nepi ka asak.
5. BATAGOR (BASO, TAHU GORENG)
BATAGOR
Bahan utamana nyaeta tahu, eusian daging (baso), tipung tarigu
Cara ngolahna: Tahu dibelah, dikaluarkeun eusina ganti ku eusian daging (baso), tuluy anclumkeun
ka adonan tipung, tuluy digoreng make minyak. Batagor nu geus asak bisa di banjur ku bumbu
kacang, kecap, saos jeung jeruk limo.
6. SORABI
SORABI
Bahan utamana tipung beas, gula beureum, oncom
Cara ngolahna: tipung beas dicaian dijadikeun adonan, tuluy diasakan dina cetakan sorabi. Luhurna
sorabi bisa digula beureuman atawa dibere oncom nu geus dibungbuan. Komo ayeuna mah,
toppingna bisa dibere macem-macem jenisna kawas keju, sosis, endong jeung sajabana.
7. ULI
ULI
Bahan utamana nyaeta beas ketan jeung kalapa parut
Cara ngolahna: Beas ketan diaduk jeung kalapa parut diasakan nepi ka jadi sangu. Tuluy ditutuan.
Uli bisa didahar langsung, bisa oge di goreng make minyak goreng.
8. GEMBLONG
GEMBLONG
Bahan utama nyaeta tipung beas, kalapa parut jeung gula beureum
Cara ngolahna: tipung beas diaduk jeung kalapa parut dijadikeun adonan. Tuluy diemple-emple
atawa dijieun buled atawa lonjong tuluy digoreng make minyak goreng. Gula beuerum di olah jadi
kinca terus gemblong nu geus asak digalokkeun kana cai kinca.
9. GONJING ATAWA BANDROS
Bahan utamana tipung beas jeung kalapa parut.
Cara ngolahna: tipung beas diolah jadi adonan dicampurkeun jeung kalapa parut, tuluy dimasak
pake cetakan. Mun geus asak bisa dicampur jeung gula pasir atawa saos.
10. DODOL
DODOL
Bahan utamana nyatea tipung ketan, gula beureum, gula pasir, santen kalapa.
Cara ngolahna: tipung ketan campur ku gula beureum, cai santen kalapa jeung gula pasir aduk jeung
asakan nepi ka jadi liket kira-kira nepi ka 6 jam. Mun geus jadi, dodol bis diwadahan make kertas
wajit atawa plastik.
Komentar
Posting Komentar